For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Je gaat aan de slag met (historische) materialen; zelf doen, bekijken en onderzoeken vormen de rode draad. Of je nu het actuele kinderboek of historische atlassen bestudeert: bij Boekwetenschap pak je de boeken erbij, niet als literatuur maar als object. Je zit regelmatig in de bibliotheek met een handschrift of bijzondere druk voor je neus. Door talrijke excursies raak je vertrouwd met de bijzondere betekenis van boeken, zowel in de culturele sector als voor erfgoedinstellingen.

Bijzondere aandacht is er voor het actuele boek, atlassen en kaarten, voor Middeleeuwse handschriften, illustraties en grafische vormgeving, maar ook voor de 'archeologie van het boek'. Dit is vakkennis waarmee oude drukken geïdentificeerd en geautopseerd kunnen worden. Bij Boekwetenschap staat het zelfstandig kunnen opzetten en uitvoeren van een onderzoek voorop.

Opbouw master

Het standaardtraject van Boekwetenschap omvat de cultuurgeschiedenis van het boek. Het omvat 60 EC en is als volgt opgebouwd:

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • De wereld in boeken. Inleiding in de boekwetenschap
    Blok 1
    6

    In dit vak is er aandacht voor de stand van zaken in het vakgebied. Je houdt je bezig met een eigen archiefonderzoek en zoekt uit hoe een boek of serie is uitgegeven. Op deze manier maak je kennis met de theorie en methode van boekwetenschap, maar ook met de vele historische bronnen voor boekhistorisch onderzoek.

  • Oude boeken in een nieuwe wereld
    Blok 3
    6
  • Wat is een boek? De wisselwerking tussen techniek en vorm 1500-2000
    Blok 4
    6

    Tijdens dit vak leer je hoe een boek in elkaar zit en waarom dat zo is. Centraal staan dan ook de relaties tussen inhoud, vorm, en techniek. Zo ben je bezig met zowel onderzoek naar, als de vormgeving van boeken.

  • Vrije keuze
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 5
    12
  • Gebonden keuze: Specialisatievakken
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 5
    12
  • Masterscriptie Boekwetenschap
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    18
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Stage
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Boekwetenschap

Specialisaties

Binnen de master volg je de hoofdrichting cultuurgeschiedenis van het boek, of je specialiseert je in Cultureel ondernemen in het boekenvak, Kinderboeken, Kaarten en atlassen, Middeleeuwse handschriften of Design & Visual Culture. Het pakket bestaat uit drie kernmodules, keuzeruimte en de verplichte stage. Je kunt de keuzeruimte invullen met vakken bij Boekwetenschap zelf, of van andere studierichtingen. Ook is het mogelijk aan een andere universiteit of in het buitenland een vak te volgen. Door de invulling van je keuzeruimte, de stage en je scriptieonderwerp kun je je specialiseren in bijvoorbeeld 'literaire uitgeverijen' of ‘middeleeuwse handschriften’.

  • Cultuurgeschiedenis van het boek

    Cultuurgeschiedenis van het boek is voor iedereen die zich in de brede geschiedenis van het boek tussen 1450 en 2000 wil bekwamen. Je specialiseert je in de archeologie van het gedrukte boek in de handpersperiode, met nadruk op hoe boeken fysiek tot stand kwamen en hoe ze in de samenleving functioneerden.

    Je kunt in dit studiepad stagelopen bij een culturele instelling, veilinghuis, antiquariaat, bibliotheek, erfgoedinstelling of een onderzoeksproject. Je scriptie gaat over een onderwerp binnen de geschiedenis van het boek.

  • Specialisatie: Cultureel ondernemen in het boekenvak

    De specialisatie Cultureel ondernemen in het boekenvak is bedoeld voor studenten die van boeken hun vak willen maken en een toekomst ambiëren als ‘cultureel ondernemer' in het boekenvak.

    Het boekenvak is volop in beweging en dit biedt mogelijkheden voor nieuwe ideeën en jong talent. Met deze specialisatie kun je je voorbereiden op een toekomst in het boekenvak. Je leert reflecteren op de totstandkoming van het literaire boek en de actuele verhouding tussen vraag en aanbod. Je weet welke kwesties er spelen en hoe je deze kunt onderzoeken.

    Je kunt in dit studiepad stagelopen bij een uitgeverij of andere boekgerelateerde instelling. Te denken valt aan een stage rondom marketing en publiciteit.

  • Specialisatie: Middeleeuwse handschriften

    Binnen het programma Boekwetenschap kun je je specialiseren in handschriften en de overgang naar het gedrukte boek. Je maakt kennis met de uitgangspunten, doelstellingen, methoden en technieken van boekhistorisch onderzoek naar middeleeuwse handgeschreven en gedrukte boeken. Bij deze specialisatie ga je stagelopen bij een museum, veilinghuis, wetenschappelijke bibliotheek of onderzoeksproject.

  • Specialisatie: Kinderboeken

    De specialisatie Kinderboeken omvat de geschiedenis van de productie, bijvoorbeeld het illustreren, van kinderboeken. Naast algemene theorieën en methodiek met betrekking tot de boekenwereld leer je ook specifiek onderzoek te doen naar kinderboeken, bijvoorbeeld over de historische ontwikkeling van illustraties in kinderboeken en over het verband tussen leesbevordering en kinderboeken. Met een keuzevak kun je je nader specialiseren in een periode of genre.

    Het is mogelijk om tijdens een stage werkervaring op te doen bij een kinderboekenuitgeverij, een leesbevorderingsproject, bibliotheek of andere boek-gerelateerde instelling.

  • Specialisatie: Kaarten en atlassen

    Oude kaarten maken duidelijk hoe er vroeger over wereld en maatschappij werd gedacht. Ze bieden een visuele en ruimtelijke blik op ons verleden en vormen zo een unieke aanvulling op allerlei andere soorten kennis. De specialisatie Kaarten en atlassen bestaat uit een theoretisch deel over historische, methodologische, analytische en materiële aspecten van boekgeschiedenis en historische cartografie en een belangrijk praktisch deel met werkcolleges waarin je zelf onderzoek doet naar/met oude kaarten en atlassen. Je focust op technieken om kaarten te ontleden en te interpreteren. Je leert Geografische Informatiesystemen (GIS) gebruiken om zelf digitale kaarten te maken. Je kunt in dit studiepad stage lopen bij een bij een bibliotheek, archief of museum met een kaartencollectie.

  • Specialisatie: Graphic Design & Visual Culture

    Binnen boekwetenschap kun je je ook specialiseren in graphic design and visual culture. Je maakt kennis met de geschiedenis, sociologie en theorie van grafisch ontwerp als praktijk, cultuur en als artefact met speciale aandacht voor Nederlandse grafische vormgeving in een mondiale context. Het is mogelijk om tijdens een stage werkervaring op te doen bij een erfgoedinstelling of archief.

  • Stage

    Boekwetenschap is een duale master zodat je in het tweede jaar van je studie een stage doet van zes maanden. De stages worden zorgvuldig vooraf met je doorgesproken, waarbij je je wensen kenbaar maakt.

  • Masterscriptie

    De masterscriptie (18 EC) is een onderzoeksverslag. Het onderwerp bepaal je in overleg met de scriptiebegeleider, en sluit aan bij jouw interesses. Onze studenten runnen zelf een uitgeverij, Armorica. Hier kun je van je scriptie een boekuitgave maken, die via een website door de consument besteld kan worden. Je krijgt de opmaakinstructies in een van de verplichte colleges in het masterprogramma. Zo ervaar je zelf hoe het is om een boek uit te geven.

Copyright: UvA
"Een sterk programma met een specialistisch en stevig academisch profiel”, schreef de visitatiecommissie over Boekwetenschap, en daar zijn we trots op. Prof. dr. Lisa Kuitert

Onderzoeksmaster Art and Performance Research Studies

Studenten van de master Boekwetenschap kunnen (na een selectieprocedure) verder als onderzoeker door een tweede studiejaar te volgen binnen de Engelstalige onderzoeksmaster Art and Performance Research Studies. De vakken die je bij Boekwetenschap hebt gevolgd (30 EC) kun je meenemen, maar bedenk wel dat je de boekwetenschap verlaat om je verder te specialiseren in kunst en cultuur.

Deeltijdopleiding

Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden en duurt in dat geval twee jaar. Je volgt maximaal 30 EC per jaar (15 EC per semester). Het onderwijs volg je samen met de voltijdstudenten. Het programma van de deeltijdopleiding stel je in overleg met de programmacoördinator samen.

Veelgestelde vragen