De masteropleiding Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam is een klassieke academische opleiding waarbinnen je zelf een accent kunt leggen op de Nederlandse taalkunde, letterkunde of taalbeheersing. Je ontwikkelt je tot een veelzijdige neerlandicus met een scherp oog voor de praktijk. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe schrijvers, politici, journalisten, voorlichters of academici met taal en literatuur willen inspireren, informeren en overtuigen.
Maatschappelijke vraagstukken en culturele verschijnselen zijn onlosmakelijk verbonden met communicatie, taal en literatuur. Als professionele tekstexperts weten moderne neerlandici de samenleving in al haar facetten te analyseren en de vinger op de zere plek te leggen. Daar zit hun kracht. Hoe moeten we omgaan met literatuur en cultuur (of culturen) uit het heden en verleden, en wie kan daarin bemiddelen? Wie kan deskundig meepraten over de toon en inhoud van het debat, over geletterdheid en het Nederlands, in praktijk én beleid? Hoe pak je die ingewikkelde kwesties aan en hoe zet je je plannen en bevindingen goed op papier? Een master Nederlandse taal en cultuur maakt je breed inzetbaar bij culturele en educatieve instellingen, bedrijven, organisaties en de overheid.
In de video vertellen de coördinator en een student wat je leert in deze master.
Drie profileringsmogelijkheden
Amsterdam
Optimale voorbereiding op de arbeidsmarkt
Betrokken medestudenten en docenten
Na deze studie kun je aan de slag op het gebied van taal, cultuur of educatie. Zo kun je gaan werken als redacteur, taaladviseur, literair recensent of als business intelligence specialist. Je kunt terecht bij educatieve en culturele instellingen, de overheid, de politiek, techbedrijven, in beleidsfuncties, of op communicatieafdelingen.
Nederlandse taal en cultuur is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Neerlandistiek. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Neerlandistiek en de titel Master of Arts (MA).